De taal van de parels

Sous l’éclat des lampes op 21 januari 2017 (hedendaags klassiek)

Cultureel multimedia initiatief als brug tussen de Nederlandse en Franse cultuur

In 1968 ontving de Nederlandse dichteres Dieuw Schepel ( 1910-1992) de prestigieuze Médaille van het Jousselinfonds van de Académie Française. Voor Nederland was dit een uitzonderlijke culturele gebeurtenis. Ook in de jaren daarop kreeg Dieuw Schepel nog vele malen belangrijke internationale prijzen voor haar Franstalige poëzie.

Voor Lea Schepel, nicht van de dichteres en zangpedagoge, vormde de kwaliteit van de nog steeds actuele gedichten de aanleiding voor een project rondom Dieuw Schepel. In 2006 heeft zij een aantal gedichten geselecteerd en een dichtbundel uitgegeven in de Franse taal met een dichterlijke Nederlandse vertaling van Pauline Sarkar. Deze bundel met de titel “La langue des perles” (de taal van de parels) is geïllustreerd door fotograaf Jeroen Boerema. Verder gaf zij drie Groningse componisten (Rop Haverkort, Wisse Scheper en John Damsma) de opdracht om op deze gedichten composities te maken voor zang en piano.

Op 20 januari 2006 vond de première van dit programma, getiteld “Sous l’éclat des lampes”, plaats in het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Tien zangers en zangeressen zongen de liederen met op de achtergrond de foto-impressies van Jeroen Boerema. Daarna werd de voorstelling meermaals in het land uitgevoerd.

Op zaterdag 21 januari 2017 om 20.00uur zal “Sous l’éclat des lampes” opnieuw ten gehore worden gebracht. Deze keer vindt het concert plaats in de Oosterkerk in de Wilp (Gr.). In deze kerk was de vader van Dieuw Schepel 31 jaar predikant en zijn vrouw organist. Het programma wordt uitgevoerd met tien andere solisten, eveneens geschoold door Lea Schepel. Jeroen Boerema maakte bij een aantal liederen nieuwe foto-impressies, speciaal voor deze avond.
De vaste pianist van Lea Schepel Johanan Havinga ( in 2005 summa cum laude afgestudeerd aan het conservatorium) begeleidt deze avond alle zangers aan de piano.

entree: de tweetalige dichtbundel “ La langue des perles” (De taal van de parels) is het toegangsbewijs. De prijs bedraagt 25 euro.
Voor bestellingen en verdere informatie:
Lea Schepel, tel. 050-3128675, http://www.leaschepel.nl/
Mail:
Of via één van de zangers of zangeressen.

Eredienst . Voorganger: ds. A. van der Wiel uit Leeuwarden.
datum en tijdstip 23-06-2019 om 9.30 u

Eredienst . Voorganger: ds. Johan van der Sleen.
datum en tijdstip 30-06-2019 om 9.30 u

Eredienst . Voorganger: Mw. G. Hovius-Dijkstra uit Ureterp. Zomerdienst in Op de Welle. Voorbereiding Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 07-07-2019 om 9.30 u

Eredienst . Voorganger: ds. Johan van der Sleen. Heilig Avondmaal